Jag har ställt ett gäng frågor till Cecilia, min förläggare på Rabén&Sjögren. Cecilia var den som antog mitt manus Vera Svanson (kommer aldrig glömma det mailet, nej).
Hej Cecilia! Alla kanske inte har koll, vad gör en förläggare?
Svar: En förläggare har främst ansvar för att hitta nya upphovspersoner till förlaget, och för att utveckla befintliga författarskap. Det finns inte riktigt någon utbildning, men många har läst litteraturvetenskap, språk, förlagsutbildningen till exempel. Men man behöver också ha kunskaper i ekonomi och juridik, då det är en hel del arbetsuppgifter som innefattar förhandlingar och avtalsskrivande.

2. Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
Svar: Det är väldigt olika, men i stort sett alla dagar innehåller kontakt med författare, oftast på mejlen, det kan handla om avtal, om manus, om lite allt möjligt. Ofta har jag också något eller några möten, det kan vara ett utgivningsmöte till exempel, där vi antar nya manus för kommande år. Ibland lämnar jag kontoret och åker ut i landet och träffar lärare och bibliotekarier för att informera om vår utgivning.
3. Du måste läsa så oerhört många manus! Blir typ svettig när jag tänker på det hehe … Vad driver dig i ditt jobb?
Svar: Även om jag har jobbat som förläggare länge så är den där pirrande känslan som kommer när man läser ett nytt jättebra manus helt obetalbar. Men på varje jättebra manus går det väldigt många som inte är så bra, så det gäller att hitta de där guldkornen.
4. Okej, en fråga många undrar: Hur ökar man chansen att fånga ett förlags intresse, och där med chansen att bli utgiven?
Svar: Man skriver ett så bra manus som man bara kan. Man är omsorgsfull, man slarvar inte igenom texten utan läser den många gånger, skriver om, redigerar och låter det ta tid. Man behöver mycket tålamod och gott sittfläsk om man vill bli författare.
5. Nämn ett stort NO NO när man skickar in sitt manus?
Svar: Man behöver inte berätta för oss att ens nära och kära älskar det man skrivit. Att höra av sig direkt till oss förläggare och sälja in sitt manus hjälper inte heller.
6. Vad skulle du säga är tre bra egenskaper att ha om man vill bli författare?
Svar: Som sagt, stort tålamod, gott sittfläsk, förmåga att skriva om. Många tänker att de är klara med texten när de skrivit klart manuset. Det stämmer inte. Det återstår ofta flera omgångar av omskrivning och redigering, så man måste gilla att pyssla med sin text.
7. Slutligen, en fråga av möjligen personlig karaktär. När Vera Svanson hamnade i din läshög, vad såg du i manuset som gjorde dig intresserad?
Svar: Vi letar alltid efter roliga böcker. Det är svårare än man tror att skriva roligt, och vi får inte så mycket såna manus heller. Så humorn var det som gjorde oss intresserade!