Moa De Bruin

Intervju: Sandra Beijer

Jag fick äran att ställa några frågor till proffsskrivaren Sandra Beijer. Alltid aktuell med blogg på Elle.se. Just nu extra aktuell med SVT-serien Allt som blir kvar.

1. Hej Sandra! Jag är så imponerad av dig för du skriver på så många olika sätt. Krönikor, böcker, blogg, seriemanus … Tycker du att det är svårt att växla mellan alla olika typer av skrivande?

Svar: Hej! Nej, jag upplever att de olika sätten ofta tar hjälp av varandra. Skriver jag på något skönlitterärt föds kreativa ideer till bloggen och vice versa. Är jag inne i ett så kallat flow är det som att allt tjänar på det! Just nu bloggar jag enbart och jag märker att hjärnan inte jobbar lika aktivt då. 


2. Din bok Allt som blir kvar har blivit serie på SVT med premiär 19 maj (wooop!), du medverkar som manusförfattare! Vad är största skillnaden mellan att skriva manus för tv och manus för en bok?

Svar: Yes, jag är manusförfattare och exekutiv producent för serien – jag har varit med från första pitch till sista klippning. Den är verkligen min bebis. Den största och kanske roligaste skillnaden från att skriva bok är att man jobbar i ett team. Tyckte det var fantastiskt att ha så många kompetenta människor runt omkring mig som verkligen gav den här berättelsen helt nytt syre.


3. Kul! Arbetet med en roman kan vara klurigt och roligt och svårt och alldeles superkul. Hur skulle du beskriva din skrivprocess?

Svar: Jag vurmar alltid för att göra ett rejält förarbete. Skriv ett tydligt synopsis och ”romanskelett” för din berättelse. Vet om din början mitten och slut och håll koll på dramaturgiska kurvor. Då kommer du se att skrivandet blir mycket enklare. 


4. Om du får ge tre tips till den som själv drömmer om att skriva en bok, vilka tips ger du då?
Svar: Läs mycket böcker! Anteckna ner alla dina idéer! Skriv varje dag! Att skriva en bok handlar sällan om att inspiration kommer till en, man får aktivt jobba sig fram till den.


5. Många tycker att starka karaktärer är det viktigaste för en bra berättelse. Hur jobbar du när du mejslar fram en karaktär? 

Svar: Jag låter dom marinera i mitt huvud i månader, ibland år. Under arbetet med tv-serien la vi enormt mycket arbete på karaktärsarbetet. Vi satt i ett ”war room” i en vecka som bara handlade om de olika karaktärernas intressen, stjärntecken, längtan och viljor. Det var otroligt intressant och hjälpte mycket sedan.


6. War room låter ju hur spännande som helst, hehe. Okej, sista frågan. Du har bloggat sedan 2005. Det krävs ett himla driv för att blogga varje dag, året runt. Vad driver dig? 

Svar: Att skriva dagbok är det roligaste som finns!

Tack Sandra! Här hittar du Sandras blogg och här hittar du ett inlägg där Sandra berättar mer om hur hon skriver en bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *