Moa De Bruin

Intervju: Tobias Söderlund

Tobias Söderlund är författaren som skriver skräck för barn. Debuten kom 2019 med Prästgårdens Hemlighet (9-12 år). Alldeles nyligen släpptes tredje boken i serien om spökhunden Buster (6-9 år).

Hej Tobias! Hur fick du idén till böckerna om Spökhunden Buster?

Svar: Hej! Idén kom när jag blev började längta efter att få jobba med en illustratör. Det verkade så roligt! Jag började funder kring hur jag kunde skriva skräck för en yngre målgrupp. Då blev hunden Buster själva mediet för att hitta spöken. Jag gillar verkligen formatet och jag har lärt mig att hitta historier i ett så pass kort format.

Fotograf: Kajsa Göransson

Vilken åldersgrupp är roligast att skriva för tycker du?

Svar: Roligast har nog varit 9-12 år. Nu har jag börjat med en ny bok för den målgruppen. Den är jag superpeppad på!

Kul! Vilket är ditt bästa skrivtips för den som vill skriva för barn och unga?

Svar: Att läsa mycket barnböcker. Många tror att det är något som man bara kan svänga ihop, men så skulle inte jag säga att det är. Jag började själv med att läsa massa skräckisar för 9-12 år för att lära mig om genren och vilken språklig nivå jag skulle ligga på. Hur gestaltade andra tolvåringar? I övrigt är det ju samma hantverk som en vuxenbok. Lär dig om dramaturgi, hur du bygger bra karaktärer och gestaltar.

Bra tips! Hur viktigt är instagram för dig? Rent marknadsföringsmässigt?

Svar: Jag tror faktiskt att instagram har en del i att min första bok fick sådan fart, så det är absolut en viktig kanal. Man lär också känna många andra författare vilket är fantastiskt roligt! Så ja, det är viktigt men det tar också rätt mycket tid.

Slutligen, ditt bästa tips om man vill skriva skräck?

Svar: Jag hämtar mycket inspiration från skräckfilm. Men även om man är skräckfilmsälskare så måste man veta att skräck i litteratur är något helt annat. Mitt tips är att jobba med karaktärernas känslor. Läsaren upplever ju saker genom karaktären. Få karaktärernas skräck att bli så tydlig som möjlig. Gestalta väl. Bry dig om dina karaktärer. Det spelar nog minde roll hur läskigt monstret är, det spelar mer roll hur plågad din karaktär blir.

Tack Tobias!

Här kan du läsa mer om Tobias.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *