Moa De Bruin

Läsning! Vilken grej!

I veckan signerade jag hela Vera Svanson-serien åt ett födelsedagsbarn som BARA önskat sig böcker. Det gör mig så innerligt glad att det finns barn som älskar att läsa!

Jag slukade böcker när jag var barn. Läste minst tre åt gången. Sen hade jag lätt för skolan också. I vuxen ålder har jag reflekterat och kopplat ihop det med att jag också läste mycket. För läsning ger ju massor av positiva effekter, det vet vi genom forskningen. Det ger till exempel ökad koncentrationsförmåga, ökad kreativitet och större ordförråd. Jag är övertygad om att jag fick mycket i skolan gratis genom mitt läsintresse. 

Läsning är också bra för hälsan och minskar stress, enligt forskning. Du kan ju bara göra en enda sak när du läser vilket är att, ja men läsa. Helst liggande i mitt fall. Du kan inte stoppa in en tvätt eller sköta disken eller svara på ett sms samtidigt. Sköööönt!

För några år sedan hade jag ett rätt långt läsuppehåll (hej småbarnsåren) och när jag började läsa igen märkte jag hur försämrad min koncentrationsförmåga var. Jag fick läsa om en sida flera gånger för att ta in vad som faktiskt stod. Tankarna fladdrade ideligen iväg och minsta ljud fick mig att bryta fokus. Nu läser jag massor och det är inga konstigheter alls att hoppa in i en berättelse och direkt hamna i den världen. Är du en stressad person eller bara allmänt söker avkoppling kan jag VARMT rekommendera läsning. Lova mig att ge det tid! Läsning är som träning, det kräver lite av dig. Det är en aktiv handling. Men det går lättare och lättare ju mer du läser och till slut flyter det. I prommis!

Också: Hitta rätt böcker. Hitta författare du gillar. Viktigt! Alla berättelser kommer inte vara för dig. Men vissa berättelser kommer också ge dig ALLT.

Vad gäller barn kan det vara svårt att få dem att läsa. Tro mig, jag vet. Därför är jag övertygad om att högläsning tillsammans och även biblioteksbesök är en jättefin, helt gratis, gåva du kan ge ditt barn. Det kanske inte känns så, men jo, jag vill kalla det för GÅVA. 

Nu kör vi en läsande höst hörni! Borde jag kanske dra igång någon form av digital bokklubb?? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *